En dynamisk och inspirerande studiemiljö

Karlstads Globala Gymnasium startade hösten 2021 och bedriver sin verksamhet i nybyggda lokaler i centrala Karlstad, där våra ca 400 elever studerar varje dag. Vi är ett fristående, icke vinstdrivande gymnasium som ägs av Medborgarskolan. Vårt syfte är att erbjuda bra utbildning till våra elever och en bra arbetsmiljö till våra lärare.

En bärande tanke med vår verksamhet är att utbildningen ger mer än bara de kurser man läser. Vi är en dynamisk skola där det händer mycket – det ska vara kul att studera på Karlstads Globala!

Du ges möjligheter att delta på olika events och föreläsningar och man kan välja aktiviteter utifrån intresse. Att se till att du trivs är också en av våra framgångsfaktorer. Trivs man bra i skolan presterar man också bättre studieresultat.

”En dynamisk skola” kan delas upp i fyra delar:

Vi tror att du själv vill utvecklas och vara med att forma din utbildning. Därför ger vi dig många möjligheter när du börjat hos oss, sen väljer du själv vad du vill delta i.

1.
AKTIVITETER
FÖR ALLA

2.
VALBARA AKTIVITETER

3.
SÖKBARA AKTIVITETER

4.
EVENTS

AKTIVITETER FÖR ALLA

Ibland bryter vi av schemat för att hela skolan ska göra något tillsammans. Det kan handla om en inbjuden föreläsare som uppträder på Scalateatern, om trevliga introduktionsdagar i början av skolåret eller om det som vi kallar för ”spårdagar”. Det sistnämnda brukar vara extra uppskattat, då vi har mer än 30 olika spår att välja mellan.

Mer information om spår hittar du längre ned på sidan.

VALBARA AKTIVITETER

Ibland talar man om ”det lilla extra” – det är vad valbara aktiviteter betyder för oss. Här kan de som vill involvera sig i sådant som är intressant och viktigt. Ett exempel är vår ”Cambridge Club”, där du har möjlighet att ta ett internationellt erkänt Cambridge Certificate of Advanced English. Ett annat exempel är ”Globala veckan”, där skolan bjuder in flera olika föreläsare och inspiratörer som du kan lyssna på – om du vill!

Läs mer om Cambridge Club och Globala veckan längre ned på sidan.

Sökbara aktiviteter

De sökbara aktiviteterna är för alla våra nyfikna elever – de som vill upptäcka världen, träffa nya människor eller prova på en veckas praktik som marinbiolog eller internationellt biståndsarbete.

Varje år erbjuder vi ett antal praktikplatser på Internationella Röda Korset i Stockholm, samt på Tjärnö Laboratorium i Strömstad. Dessutom kan man söka till våra nästan 100 platser (per år) inom globala projekt i Uganda, Rwanda, USA och Japan. Våra globala projekt har en separat sida med mer information här på hemsidan. 

Händer på Karlstads Globala Gymnasium

22/09: Paris, NA21
26/09: New York, EK21
04/10: Spårdag 1
18/10: Gymnasieforum, Karlstad CCC
6/11: Paris, TE21
7/11: Uganda, My Afrika

13/11: Uganda/Rwanda, Projekt Afrika
14/11: Spårdag 2
28/11: Öppet hus
29/11: Volleyboll/Maskerad
12/12: Miami, SA21a & SA21b
21/12: Julgala, Scalateatern

SPÅR

Spårdagar genomförs tre gånger per läsår och bygger på ditt eget intresse. Här har du möjlighet att engagera dig i något tema som inte betygsätts. Se det lite mer som en intresseklubb där man är mer praktisk än teoretisk. Här ges du möjlighet att utvecklas inom spåret tillsammans med elever från andra klasser och program.

Vi erbjuder ca 30 olika spår som exempelvis bakning, mountainbike, fiske, friluftsliv, sport, dans, konsthantverk, teater med mera.

Karlstads Globala Gymnasiums events och globala projekt. Tre tjejer i vackert väder.

Events

Att få alla skolans elever att trivas och att känna sig trygga kräver att vi som skola anstränger oss. Våra events syftar till att skapa en gemenskap inte bara inom klassen, utan också mellan årskurser och program. Under året  genomföras det små som stora events, där deltagandet naturligtvis är frivilligt och kostnadsfritt.

Exempel på events är en heldag på Liseberg, skidresa till Branäs, övernattning på Jäverön, klasskvällar, julshow, film-projekt med mera. 

Cambridge Club

Som elev på Karlstads Globala har du möjlighet att ta ett så kallat Cambridge Certificate of Advanced English. Denna examen tas av mer än fyra miljoner människor i 130 länder varje år och är en stämpel på att din engelska håller en hög internationell nivå.

Med en Cambridgeexamen på ditt CV har du en fin merit att visa upp när du ska söka jobb eller utbildning och såväl arbetsgivare som universitet och myndigheter i hela världen erkänner dessa språkexamina.

Skolans ”Cambridge Club” hjälper dig som vill med förberedelser inför provet.

GLOBALA VECKAN

Under Globala veckan lyfter vi blicken ut mot världen och bjuder in olika föreläsare till skolan med det globala i fokus.

Det finns många att inspireras av och veckan bjuder på många spännande namn och ämnen. Grävande journalister, krigsfotografer, internationella Röda Korsets katastrofteam i Afrika och biståndsarbetare av olika slag är bara några exempel på vad du kan möta under veckan.